Samling vid Tuppen

Lördagen 1 september fanns Dalarnas Konstförening på plats vid Carl Larssons etsarstuga Tuppen på Blindgatan.Varje år ordnar Östanfors stadsdelsförening en konstutställning på den gård där stugan ligger.

Konstföreningen har nyligen hittat för länge sen glömda brev och protokoll i våra arkiv, som visar hur föreningen varit en viktig del i bevarandet av etsarstugan och de föremål som finns där.

Linda Hunter från konstföreningens styrelse berättade historien om hur Carl och Karin Larsson inrett stugan, hur Carl använde den, att han dog där och hur senare vår konstförening spelade en avgörande roll i bevarandet av den.

Eftersom det i år är hundra år sen konstnären dog, hade stadsdelsföreningen i samråd med konstföreningen, beslutat att ha visningar av det hus som Larssons hade som skolhushåll och bostad och att även visa stugan.

Över hundra personer sammanlagt kom och lyssnade vid fem tillfällen under lördagen. De fick också möjlighet att besöka stugan som bland annat innehåller Carl Larssons tryckpress, hans palett och Karin Larssons broderier och vävda överkast. Och solen sken hela dagen.

Text: Maj Schöldström-Edström
Foto: Yvonne Seger

This entry was posted in Nyhet, Studiebesök. Bookmark the permalink.