Konst på lasarett

Lördagen den 12 september visade John Rasimus, konstnär och eldsjäl på Galleri Se Konst Falun, valda delar av konsten i det nya vårdblocket på Falu lasarett. Han har deltagit i urvalet av konstverk och framhöll att 1 %-regeln har följts, alltså att 1 % av byggkostnaderna har använts till konstnärlig utsmyckning, vilket inte alls alltid är fallet.

P1030867

Johns egen konst utanför entrén (verket kom på plats innan han fick uppdraget att välja konst).

John betonade hur viktigt det är att anlita professionella konstnärer, som lever på sin konst. Och vi diskuterade att det inte handlar om att skapa något slags cosy hemmiljö på sjukhuset utan hålla i minnet att detta är en offentlig miljö och att den konstnärliga utsmyckningen ska utgå från det. Det betyder absolut inte att konsten ska vara slätstruken och intetsägande!

Vi hann se mycket konst under rundvandringen, fick flera upplevelser av färger i samklang, intressanta kommentarer av John och en del att tänka på också!

Konst av Yngve Svedlund i orangea rummet.

Konst av Yngve Svedlund på orangea våningen.

Nästa gång du besöker lasarettet ska du ta en extra titt på konstverken omkring dig. När du promenerat gången fram till nya vårdblocket möts du av Jan Stenbergs lysande sol på fasadglaset samt en måne i en ljuslåda med lampor som tänds efter hand och visar månens olika faser.

BoyWithFire

Boy with fire av Jonas Kjellgren

Där kan du också slå dig ner i en Le Corbusier-soffa och beskåda ”Boy with fire” – en pojkstaty med färgsprakande hår, som väckt en del känslor bland sina betraktare.

Till och med hissdörrarna har färgglada utsmyckningar (av Gun Lindblad) att vila ögonen på när du väntar på hissen, men tar du trapporna ser du bland annat en stor målning av KG Nilsson.

Många av oss tyckte om målningen ”Fjäril vingad” av Marie Capaldi, och i väntrummet till lung- & allergimottagningens orangea vägg sitter Yngve Svedlunds målning. Varje våning har sin individuella färgskala.

Werkmaster

Keramikkonst av Jerk Werkmäster

Den unga konstnären Johan Lundberg, född 1982, finns representerad i väntrummet till gynekologmottagningen/-avdelningen, och i glasgången mellan huskropparna kan man se ut över Jan Kruses glaskaktusar, som lyser vackert på kvällarna.

Visningen avslutades vid Jerk Werkmästers målade keramik, som varsamt knackats ner från sin tidigare plats. Konstverket har setts av många föderskor sedan 1950 i avdelningens gamla matsal, och sitter nu i förlossningsavdelningens entré.

Uteplats_lasarettskonstEftersom det är fotoförbud inom sjukhuset var vi lite försiktiga med fotograferingen, även om det nog främst avses inom vårdavdelningarna. Fördelen är att du själv har mycket spännande kvar att upptäcka. Se till att du har gott om tid för att titta på konst på lasarettet nästa gång!

Text: Satu Sundström & Helene Kolseth

This entry was posted in Studiebesök. Bookmark the permalink.